Az élesztőgomba fertőzés kutyáknál: Hogyan kezeljük a mancsokat, a füleket, a hasat és a bőrt?

élesztőgomba fertőzés

Az élesztőgombák spóratermelő gombák, amelyek mindig jelen vannak a kutya bőrén, általában kis számban, a normál flóra részeként. Élesztőgomba fertőzés akkor alakul ki, ha egy adott területen túlzott mennyiségű élesztőgomba van.

Az élesztőgomba-fertőzések kutyáknál meglehetősen gyakoriak, és a bőrön bárhol előfordulhatnak, beleértve a füleket is.

Általában az élesztőgomba-fertőzéseket más probléma okozza. Bármi, ami csökkenti a bőr normál védekező képességét, valószínűbbé teheti az élesztőgomba-fertőzést.

Az élesztőgombás bőrgyulladásra hajlamosabb kutyafajták közé tartoznak:

  • Shih Tzu
  • West Highland White Terrierek
  • Amerikai Cocker spánielek
  • Basset Houndok
  • Angol szetterek
  • Boxer
  • uszkárok
  • tacskók
  • Ausztrál selyemterrierek

Mi okozza az élesztőfertőzést a kutyáknál?

A kutyák élesztőfertőzései általában másodlagos problémák. Ez azt jelenti, hogy valamilyen más probléma gyengíti a bőr védekező mechanizmusait, ami lehetővé teszi, hogy az élesztőgombák a normálisnál nagyobb számban növekedjenek.

Nagyon gyakori, hogy élesztőgombás fertőzéseket látunk a kutyák fülében vagy bőrén, ha táplálékallergiájuk vagy környezeti allergiájuk van. A kutyáknál előforduló élesztőgomba-fertőzéseket okozhatnak még hormonális problémák vagy egyéb, az immunrendszert elnyomó betegségek is.

Nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek megerősítenék, hogy az alábbiak bármelyike okozna élesztőgomba-fertőzést a kutya bőrén:

  • Antibiotikumok
  • Sörélesztő
  • Zablisztes samponok
  • Szénhidrátok vagy cukor a táplálékban

Élesztőgomba fertőzés tünetei a kutyáknál

Az élesztőgomba-fertőzés vörös, irritált vagy viszkető bőrt vagy fület okozhat, és gyakran édeskés vagy dohos szagot is.

A krónikus élesztőgomba-fertőzések a bőr megvastagodását és elszíneződését (szürke, barna vagy fekete) okozhatják.

Íme a kutyáknál előforduló élesztőgomba-fertőzések leggyakoribb területei és néhány jel, amelyre érdemes odafigyelni.

Bőr

Az élesztőgomba-fertőzés a kutya bőrén bárhol előfordulhat, beleértve a hasat is. Gyakran nedves területeken, például a bőrredőkben jelentkeznek, különösen a „ráncos” kutyafajtáknál.

Az érintett bőr vörös, irritált, viszkető, zsíros vagy hámló lehet, és előfordulhat szőrhullás is.

Ha a fertőzés krónikus, a bőr megvastagodhat és sötétebb színűvé válhat. A kutya száján vagy arcán jelentkező élesztőgomba-fertőzések szélsőséges viszketést vagy arcdörzsölést okozhatnak.

Mancsok

A mancsain élesztőgombás fertőzéssel küzdő kutyának vörös, irritált és viszkető mancsai lehetnek.

Leggyakrabban a mancsok alsó része, a tappancsok közötti rész érintett, de az élesztőgomba bárhol előfordulhat a mancsokon. Néha barna váladék látható a körömágyban.

A mancsokon élesztőgombás fertőzésben szenvedő kutyák általában a normálisnál többet nyalogatják a mancsaikat. Szőrhullás is előfordulhat.

Fülek

A kutyafül gombás fertőzései elég gyakoriak, és a fülek gyakran édeskés vagy dohos szagúak.

Általában bőrpír látható, amely a füllebenyre is kiterjedhet, és a váladék általában barna színű. A fül zsírosnak tűnhet, és a szőrzet matt lehet.

A kutya fülében lévő élesztőgombás fertőzések nagyon viszkethetnek, ami arra készteti a kutyákat, hogy vakarják a fülüket vagy túlzottan dörzsöljék a fejüket.

Mi a különbség a fül atkák és az élesztőgomba fertőzések között a kutyáknál?

Az élesztőgombás fertőzések a kutya fülében általában bőrpírt, barna váladékozást, fejrázást vagy dörzsölést, szagot és viszketést okoznak.

A fülatkafertőzések rendkívül viszketnek, és sok hasonló tünetet okozhatnak. A fülből származó váladék általában sötét és viaszos vagy kérges. A fülatka szabad szemmel alig látható, és más állatokra rendkívül fertőző.

Az állatorvos könnyen meg tudja állapítani, hogy a kutya fülproblémáját élesztőgomba vagy atka okozza-e, ha vesz egy kenetet a füléből, és azt mikroszkóp alatt megvizsgálja.

Mi a legjobb kutya élesztőfertőzés kezelés?

A kutya élesztőgomba-fertőzésének legjobb kezelése az élesztőgomba-fertőzés helyétől függ.

Fülek

Az állatorvos végezhet citológiát (kenetet vesz a váladékból, és megfestve azt mikroszkóp alatt megvizsgálja), hogy diagnosztizálja a kutya fülében lévő élesztőgomba-fertőzést.

A vényköteles kezelés magában foglalhat gombaellenes cseppeket vagy kenőcsöt, fültisztítót, súlyos vagy nehezen kezelhető esetekben pedig szájon át szedhető gombaellenes gyógyszert.

Bőr és mancsok

A bőrön lévő élesztőgombák diagnosztizálására citológiai vizsgálatot is alkalmaznak.

A bőrön jelentkező élesztőgombás fertőzések kezelésére helyi gombaellenes krémek, törlőkendők, spray-k és samponok használhatók.

Az élesztőgomba kezelésében hatékony helyi hatóanyagok közé tartozik a klórhexidin, a mikonazol és a ketokonazol.

Nehezen kezelhető vagy súlyos esetekben szájon át szedhető gombaellenes gyógyszereket alkalmaznak. A kutyáknál alkalmazott orális gombaellenes gyógyszerek közé tartozik a flukonazol, a terbinafin, a ketokonazol és az itrakonazol. Ezeket a gyógyszereket csak állatorvos irányítása mellett szabad alkalmazni.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek csak állatorvos utasítására használhatók.

Vannak otthoni gyógymódok a kutyák élesztőfertőzésére?

Az emberek gyakran beszélnek a kutyák élesztőgomba-fertőzésének házi gyógymódjairól, de a legtöbbjük nem bizonyítottan hatékony.

Nincs olyan tanulmány, amely megerősítené, hogy az alábbiak bármelyikének etetése jótékonyan hatna a kutya bőrén lévő élesztőgomba kezelésére:

  • Joghurt
  • Probiotikumok
  • Gyógynövények
  • Fermentált zöldségek
  • Kókuszolaj
  • „Élesztőmentes” kutyatápok
  • „Élesztőellenes” kutyatápok
  • Alacsony szénhidráttartalmú kutyatápok

Nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek megerősítenék, hogy az alábbiak bármelyikének helyi alkalmazása hasznos lenne a kutyák élesztőgombás fertőzéseinek kezelésében:

  • Kókuszolaj
  • Boszorkánymogyoró
  • Hidrogén-peroxid
  • Teafaolaj/gyógynövényes sampon
  • Illóolajok (ezek mérgezőek lehetnek a kutyákra)

Ecetes öblítés

Az ecetes öblítésekről tudományos adatok támasztják alá, hogy hasznosak lehetnek az élesztőgomba kezelésében. Az irritáció elkerülése érdekében fontos a megfelelő hígítás.

Az ecet segít megváltoztatni a bőr pH-értékét, hogy az kevésbé legyen kedvező az élesztőgombák számára. Ezt csak az állatorvos utasítására szabad használni.

Hogyan lehet megelőzni az élesztő fertőzések a kutyáknál

A kutyák élesztőgomba-fertőzésének megelőzése magában foglalja a kiváltó okok kezelését, hogy csökkentse a fertőzés kiújulásának valószínűségét.

A rutinszerű fürdetés gombaellenes samponnal hasznos lehet. Ahhoz azonban, hogy a samponos kezelés hatékony legyen, a habnak legalább 10 percig kell a kutya bőrén maradnia, mielőtt leöblítjük.

A bőrredőkkel rendelkező kutyáknak fenntartó kezelésre lehet szükségük, hogy ezek a területek ne legyenek túl nedvesek, mivel az élesztőgombák nedves, sötét helyeken, például a bőrredőkben és a fülekben fejlődnek.

Az allergiavizsgálaton átesett és az élesztőre allergiásnak bizonyult kutyákat úgy lehet deszenzibilizálni, hogy az élesztőt az immunterápia (allergia elleni vakcina) egyik összetevőjeként alkalmazzák.

Ha azt gyanítod, hogy kutyád élesztőgomba-fertőzésben szenved, fordulj szokásos állatorvosodhoz a diagnózis és a háziállat számára megfelelő kezelési terv elkészítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük