Miért lihegnek a kutyák? Túl sokat liheg a kutyád?

kutya lihegés

A zihálás lehet a kutya normális viselkedése, de jelezhet mögöttes orvosi problémát is.

Honnan tudhatod, hogy a kutya zihálása annak a jele, hogy valami nincs rendben? Íme, amit a kutya lihegéséről tudni kell!

Kutya lihegés okai?

Íme néhány gyakori ok, amiért a kutyák lihegnek.

Hőség 

A zihálás a boldog és aktív kutyák normális viselkedése. Segít a kutyáknak lehűteni magukat, mivel nem tudnak úgy izzadni, mint az emberek.

A zihálás lehetővé teszi a kutya számára, hogy gyorsan belélegezze, párásítsa, majd kilélegezze a levegőt, ami növeli a víz elpárolgását a kutya orrából és tüdejéből. A víz elpárolgása belülről kifelé hűti a testet.

A kutya lihegése során rövid idő alatt nagy mennyiségű víz párologhat el, ezért mindig gondoskodjon arról, hogy kutyája a forró napokon sok friss vízhez jusson.

Ez a fajta normális zihálás elég nehéz lehet, de a nehéz légzés mértékének a levegő hőmérsékletével vagy a kutya által végzett tevékenység mértékével kell korrelálnia.

Izgalom

A kutyák akkor is lihegnek, ha izgatottak. A zihálás normális viselkedési reakció, amikor valami izgalmas dolog történik, például új emberekkel találkozik, vagy jutalomfalatot kap. Ez a fajta kutya lihegés lehet gyors és felszínes, és gyakran nyüszítéssel jár.

Stressz

Az izgalom által kiváltott kutya lihegéshez hasonlóan a kutyák is gyakran lihegnek és nyüszítenek, ha stresszesek.

Ha azt látod, hogy kutyád zihál, figyeld meg a testbeszédét. Tágra nyílt és fáradt a szeme? Elfordítja a tekintetét és ásít? Ez néhány gyakori testbeszédjelzés, amely arra utal, hogy a ziháló kutya stresszes.

Értékeld a helyzetet, hogy megállapítsd, mit tehetsz a kutyád kényelméért, hogy megelőzd a félelmet vagy a még nagyobb stresszt.

Fájdalom

Fontos tudni, hogy a kutya zihálása hányingert, kellemetlenséget és fájdalmat is jelezhet. Állatorvosi alapos vizsgálat és esetleges diagnosztikai tesztek elvégzésével felmérhető, hogy a kutya azért liheg-e, mert fájdalmai vannak.

Gyógyszerek

A gyógyszerek, különösen a prednizon vagy más szteroidok, fokozott zihálást okozhatnak még akkor is, ha kutyádnak nincs melege, nem izgatott vagy stresszes. Ez gyakori mellékhatás, és ha kutyád túlzottan zihál, beszélj állatorvosoddal!

Hőguta

A túlmelegedés vagy hőguta erős zihálást okoz a kutyáknál, ami kezelés nélkül gyorsan kiszáradáshoz és halálhoz vezethet. A hőguta kezelése sürgősségi állatorvosi ellátást igényel.

A túlhevült kutyák nagyon erősen lihegnek, és valószínűleg valamilyen módon kényelmetlenül érzik magukat. Lehet, hogy nyugtalanok, laposan fekszenek, és/vagy nem reagálnak Önre, mert annyira arra koncentrálnak, hogy lehűtsék magukat.

A forró nyári napokon vagy túrázás és szabadban töltött idő alatt a hőguta megelőzhető a gyakori szünetekkel, az árnyék keresésével és azzal, hogy a kutyának sok vizet kínálunk. Ne engedd ki kutyád magas hőmérsékleten vagy hosszú időre a szabadba. A rövid orrú kutyáknak a meleg napokon hűvösen és hidratáltan kell tartaniuk magukat, mivel hajlamosabbak a hőgutára.

Soha ne hagyd a kutyád a forró autóban. Az autó belseje még enyhe napokon is 10-15 perc alatt elérheti a perzselő hőmérsékletet, és veszélyeztetheti kutyád életét. Indítsa be a légkondicionálót, vagy hagyd otthon, amikor elintéznivalókat intéz.

Hogyan lehet megkülönböztetni a kutya normális zihálását a túlzott zihálástól?

Az alábbi tippek segítségével megállapíthatod, hogy kutyád zihálása normális-e, vagy annak a jele, hogy valami nincs rendben. Ha úgy érzed, hogy kutyád túlzottan vagy rendellenesen zihál, hívd fel állatorvosod.

Figyeld meg, mit csinál a kutyád

A zihálásnak a külső hőmérséklettel vagy a tevékenységgel kell korrelálnia. Az egészséges kutyáknak általában nincs szükségük lihegésre mozgás vagy izgalom hiányában.

Lehet, hogy kutyád stresszes, izgatott vagy melege van? Ha igen, akkor ez valószínűleg normális kutya lihegés. Ha azonban kutyád pihenés vagy alvás közben zihál vagy gyorsan lélegzik, az gyakran rendellenes zihálás!

Keress egyéb tüneteket

Letargikus a kutyád, vagy nem eszik jól? Köhögött? Az egyéb tünetek olyan nyomok, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a normális zihálást a kóros zihálástól. Ezek a nyomok segítenek állatorvosnak diagnosztizálni kutyád zihálásának okát.

Figyelj a kutyád ziháló hangjának változásaira

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a kutyád ziháló hangjának változásait. Egyes kutyák, különösen a labradorok és a golden retrieverek hajlamosak a gégebénulásnak nevezett állapotra. Ez a hangszalagok működési zavara, amelynek következtében a légutak nem nyílnak olyan szélesre, mint kellene. Az eredmény egy jellegzetes, súrlódó hang, amikor ezek a kutyák lihegnek.

Hasonlóképpen, a rövid orrú kutyák, például a mopszok és az angol bulldogok is abnormális horkantó hangokat adhatnak zihálás közben, mivel a hosszú lágy szájpadlás vagy a torokban lévő túlzott szövetek elzárják a légutakat.

Az ilyen állapotú kutyák hajlamosabbak a hőguta kialakulására, mivel nem tudnak hatékonyan lihegni, hogy lehűtsék magukat. Tartsd őket hűvösen, és figyelj ezekre a hangokra, amikor lihegnek.

Ha kétségeid vannak, hívd az állatorvost

Honnan tudod, hogy mikor kell hívni az állatorvost? Rövid válasz: Amikor csak aggódsz. Ne várj és ne aggódj feleslegesen kutyád zihálása miatt. Bízd állatorvosodra annak megállapítását, hogy kutyád rendellenesen zihál-e.

állatorvos

Ha a kutyád túlmelegszik:

Gyorsan cselekedj, de ne ess pánikba:

  • Hűtsd le a kutyát egy slaggal való benedvesítéssel, és vidd be a házba vagy legalábbis az árnyékba.
  • Kínálj neki vizet inni.
  • Hívd fel az állatorvost vagy egy helyi sürgősségi kórházat útmutatásért.
  • Ha kórházba kell vinned a kutyád, kapcsold be a légkondicionálót az autóban.
  • Kutyád kórházba kerülhet, hogy folyadékkal kezeljék, és vérvizsgálatot végeztessenek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy szervei nem sérültek meg.

Ha a kutyád zihálását bármilyen más tünet is kíséri:

Azonnal fordulj állatorvoshoz, hogy időpontot kérj.

Kedvenced számára vérvizsgálatra vagy röntgenvizsgálatra lehet szükség, hogy kizárhass számos aggasztó betegséget. A túlzott kutya lihegés különböző egyéb okainak kezelése a kutya otthoni gyógyszeres kezelésétől kezdve a kutya kórházi kezeléséig terjedhet.

Te ismered legjobban kutyád viselkedését, ezért ha aggódsz, hívd fel állatorvosod. Lehet, hogy ezzel megmentheted kedvenced életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük