Tisztább a kutyák szája, mint az embereké?

kutya száj

Sokan úgy vélik, hogy a kutya száj tisztább, mint az embereké. Ez a hiedelem már régóta él, de vajon van-e igazság mögötte?

Tudd meg, mennyire tiszta valójában a kutyák szája, okozhat-e a nyáluk fertőzéseket és bőrkiütéseket az embereknél, és hogyan akadályozhatod meg, hogy a kutyád annyit nyalogasson.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint a tiéd?

Sajnos a válasz nem. A kutya és az ember szájában egyaránt milliárdnyi baktérium található, amelyek nagyjából 700 különböző fajhoz tartoznak.

Bár mindkettőnk szájában vannak baktériumok, a kutya szájában lévő baktériumok többnyire más fajok, mint az ember szájában élő baktériumok. Ezek a baktériumok a kutyát részesítik előnyben gazdatestként, és szerencsére nem károsak az emberre.

Vannak azonban hasonlóságok a kutyák és az emberek szája között. Például a Porphyromonas az a baktériumcsalád, amely a kutyák és az emberek parodontális betegségét egyaránt okozza.

A parodontális betegség első stádiuma a gingivitis, ami az íny gyulladását jelenti. Az ínygyulladást a szájban lévő baktériumok okozzák, amelyek foglepedéket képeznek. A baktériumok milliárdjai lassan felhalmozódnak a fogak felszínén, ami végül rossz lehelethez, ínysorvadáshoz, foggyökértályoghoz és a foggyökerek körüli csontok pusztulásához vezet.

A parodontális betegség korai stádiumai mind a kutyák, mind az emberek esetében kezelhetők otthoni fogápolással, és az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is rendszeresen szakszerű fogtisztításra van szükségük.

Átadhat a fertőzéseket és betegségeket a kutyanyál?

A kutyák nyálukkal bakteriális fertőzéseket és vírusfertőzéseket is átadhatnak. Azonban összességében nagyon alacsony a kockázata annak, hogy a kórokozók a kutya nyálából átkerüljenek az emberre.

Ezek a bőrön keresztül terjedhetnek, ha a kutya megharap, és ha a kutya nyála az orrodba, szádba vagy szemedbe kerülne, akkor ezek a testrészek is felszívhatják a nyálat és az általa hordozott kórokozókat.

Bakteriális fertőzések

A kutya szájában leggyakrabban előforduló baktérium a Pasteurella canis. Ez a leggyakoribb organizmus, amely egy kutya által megharapott ember bőrén is megtalálható. A kutyák a Capnocytophaga canimorsus nevű baktériumot is átadhatják a harapási seben keresztül, ami súlyos bakteriális fertőzéshez vezethet az embernél.

A harapás okozta seb súlyossága azonban függ a seb helyétől, valamint attól, hogy a személy immunhiányos vagy veszélyeztetett-e. Ebbe a csoportba tartoznak az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti felnőttek, a terhes nők és azok, akik valamilyen betegség miatt immunhiányosak.

Ha megharap egy kutya, 15 percig szappannal és vízzel jól tisztítsd meg a sebet, és fordul orvoshoz, függetlenül attól, hogy a seb milyen aprónak tűnik.

Továbbá, ha a kutya olyan ételt eszik, amely történetesen szalmonellával vagy E. colival szennyezett, akkor ezek a kórokozók átterjedhetnek rád, ha a kutya nyála a szájába kerül. A nyers táplálékot fogyasztó kutyák nagyobb valószínűséggel fertőződnek, de bármilyen kutyaeledel szennyeződhet szalmonellával vagy E. colival.

Veszettség (vírusfertőzés)

A veszettség a legsúlyosabb fertőzés, amelyet a kutyák a nyálukkal terjeszthetnek. Ez egy vírus, amely akkor terjed, ha egy fertőzött kutya megharap egy embert.

A vírus behatol az idegrendszerbe, és különféle tünetekhez vezet. A kutyák kezdetben a szorongás és idegesség jeleit mutathatják. A későbbi szakaszokban a kutyák agresszívvá, koordinálatlanná és dezorientálttá válnak, és megtámadhatnak véletlenszerű tárgyakat, valamint remegés és rohamok alakulhatnak ki náluk.

Ha egy kutyát (vagy vadállatot) látsz, amely ezeket a tüneteket mutatja, hívja a helyi állatvédelmet vagy rendőrséget, és maradjon távol az állattól. A veszettség szinte mindig halálos kimenetelű, ha egy kutyán, emberen vagy bármilyen vadállaton a betegség tünetei jelentkeznek.

A kutyanyál ártalmas a bőrödre?

Nincs nagy fertőzésveszély, ha egy kutya megnyalja a bőrét (feltéve, hogy nem egy sebet nyalogat), mert a bőr nem szívja fel a nyálat.

Néhány ember allergiás a kutyanyálra, de ez általában inkább bizonyos kutyafajtáknál fordul elő, mint minden kutyánál. Ha allergiás a kutyanyálra, a bőre csalánkiütéses, kiütéses és/vagy nagyon viszkető lehet.

Káros a kutyanyál a csecsemőkre?

Bár a kutyanyál által okozott fertőzés kockázata alacsony, a legérzékenyebbek az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti felnőttek, a terhes nők, a működőképes lép nélküli személyek vagy az immunhiányos egyének.

Ha Ön ezen kategóriák valamelyikébe tartozik, akkor a legjobb, ha kerül minden kutyanyállal való érintkezést. Ha 5 év alatti gyermeke van, soha ne hagyja őket felügyelet nélkül a kutya közelében. Megakadályozhatja, hogy a kutya megnyalja a gyermekét, ha úgy veszi fel a gyermeket, hogy ne legyen elérhető közelségben. Elterelheti a kutya figyelmét azzal is, hogy játékot ad neki, amivel játszhat, kiengedi a kutyát a szabadba, vagy szükség esetén egy másik szobában tartja.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy a kutya megnyaljon

Ha allergiás vagy a kutyanyálra, vagy immunhiányos vagy, fontos, hogy megtanítsd kutyád arra, hogy ne puszilgasson vagy nyalogasson. Ez kihívást jelenthet, de a tréning kulcsfontosságú. Ha a kutyád megpróbál megnyalni, állj fel, és menj el. A legjobb, ha nem veszel tudomást a kutyáról, mivel így megtanulja, hogy a megnyalogatásáért nem kap jutalmat (pl. a figyelmed vagy jutalomfalatokat).

Ha trauma okozta nyílt sebeid vannak, szintén meg kell akadályoznod, hogy a kutyád megnyalja őket, mert a kutya nyála elfertőzheti a sebeidet. Ha seb van, tartsa azt ruhával vagy kötéssel letakarva, hogy megvédje a kutya nyálától.

Kutya száj tisztán tartása

Íme a legjobb módszerek, hogy kutyád fogait és száját a lehető legtisztábban tartsd, és megszüntesd a rossz leheletet:

  • Moss meg a kutyád fogait hetente 2-3 vagy több naponta kutyafogkrémmel.
  • Minden étkezéskor szórj kutyafogport a kutya eledelére.
  • Próbálj ki a kutyák számára készült fogászati vizes adalékot
  • Kérdezd meg állatorvosod a kutyák számára felírt fogászati diétákról.
  • Adj kutyádnak olyan fogászati finomságokat, amelyek rendelkeznek az Állatorvosi Szájegészségügyi Tanács jóváhagyó pecsétjével.
  • Tervezz rendszeres állatorvosi fogtisztítást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük