5 tény a macska nyelvéről

macska nyelv

Lehet, hogy nyalogatt már a macskád, és meglepődve tapasztaltad, hogy a macska nyelv egészen más, mint a kutyáé. Ahelyett, hogy puha és nedves lenne, száraz és sörtés. Ennek több oka is van, ami a macskák természetes életmódjával függ össze. Bemutatjuk, miért rejtőzik ilyen egyedi szerkezet a macskád szájában.

Macska nyelv: a legfontosabb tudnivalók

  • A macskáknak több száz kampószerű papilla borítja az egész nyelvet, ami miatt olyan érzés, mintha csiszolópapír lenne.
  • Amikor a macskák ápolnak, javítják a bőr alatti vérkeringést, segítenek szabályozni a hőmérsékletet, és természetes kondicionáló olajokat juttatnak ki, hogy a szőrzet egészséges és fényes maradjon.
  • Ha azt veszed észre, hogy macskád nyáladzik, azonnal fordulj állatorvoshoz.

1. A papillák ereje

A durva textúra a macska nyelv felületét borító apró, fehér, keratinfehérje tüskéktől, az úgynevezett papilláktól származik. A keratin ugyanaz az anyag, amelyből a cica karmai – és a saját körmei – készülnek. Ezeket az érdes nyúlványokat akkor láthatod, amikor a macskád ásítozás vagy ápolás közben megpillanthatod a nyelvét. Az egész nyelvet több száz kampószerű papilla borítja, amelyek miatt olyan érzés, mintha csiszolópapír lenne, és értékes funkciókat látnak el a macska számára.

A papillák „reszelőként” szolgálnak, amikor a zsákmányt eszik, segítik a csontokról lekaparni a kis mennyiségű húst, és a száj hátsó része felé mozgatni. Ezáltal a macskák minél több táplálékot tudnak leszedni a csontról, ami praktikus a hiány idején. Bár a legtöbb macskának nem biztos, hogy minden kalóriát fel kell szívnia a tál konzervből, a vadon élő oroszlánok és tigrisek számára előnyös ez az alkalmazkodás.

A papillák „reszelőként” szolgálnak, amikor a zsákmányt eszik, segítve a csontokról lekaparni a kis mennyiségű húst, és a száj hátsó része felé mozgatni azt.

2. A végső kefe

Ezek a papillák az ápolásban is segítenek, mivel ezek a kampók fésűként működnek, hogy szétválasszák és végigfuttassák a szőrzetet. Ezáltal a macska bundájáról leemelik a port, a törmeléket, a laza szőrt és a száraz bőrt, amelyek mind irritálhatják a bőrt, és egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Az ápolás emellett javítja a bőr alatti vérkeringést, segít szabályozni a hőmérsékletet, és természetes ápoló olajokat juttat a szőrzet fényes és egészséges állapotban tartása érdekében. A papillák feladata, hogy a nyálat a szőrzet bőrhöz legközelebb eső részébe juttassák. A macska tehát lényegében a felszíntől kifelé haladva ápolja magát, ami fontos a bőr egészségének megőrzése szempontjából.

Sajnos a nyelv részben felelős a szőrlabdákért, mert a hátrafelé néző tüskék a szőrszálakat visszahozzák a torokba, ahol lenyelik, majd később visszahányják. Az állatszülők következetes kefélése segíthet eltávolítani a laza szőrszálakat, mielőtt azok a papillák közé szorulnának.

3. A szürcsölő funkció

A macskák egyedülálló módon juttatják el a vizet a forrástól a hasukba. A nyelvük egy részét képesek úgy begörbíteni, hogy az egy apró tál alakú legyen, majd a papillákkal borított nyelvük legvégével kanalazzák fel a vizet. Amikor ez az aprócska tálka megtelt (általában öt-hat kör víz után), a macska lenyeli.

Ez ahhoz hasonlít, mintha egy szívószálon szívná fel a vizet, és a folyamat minden egyes korty víz után kezdődik elölről. A saját macskádat is megfigyelheted, amint ezt csinálja, miközben egy csapból vagy egy pult magasságában lévő üvegtálból iszik.

Még lenyűgözőbb, hogy a macskák képesek mozgatni a nyelvükön lévő papillákat. Amikor a papillákra nincs szükség, laposan fekszenek a nyelvhez, de amikor itt az ideje, hogy használatba vegyék őket, a macska egy izomreflex segítségével fel tudja állítani őket, így készen állnak a munkára!

4. Az ízlelő szájpadlás

A macskák köztudottan kényes evők, de a valóság az, hogy ízérzékelésük más, mint az emberé. A macskák obligát húsevők, ami azt jelenti, hogy a számukra leginkább tápláló étrendjük kizárólag húsból áll.

473 ízlelőbimbójuk (szemben az emberek 9000 ízlelőbimbójával és a kutyák 1700 ízlelőbimbójával) képes azonosítani ugyanazokat az ízeket, amelyeket az emberek is érzékelnek. Ide tartoznak az olyan ízek, mint az édes, sós, keserű, umami és savanyú.

A macskák azonban kevésbé érzékelik az édeset, inkább a sós ízek felé hajlanak, és nem kedvelik a savanyú ételeket. A macskák egy másik ízt is felismernek, amit az emberek nem – az ATP-t, amely a húshoz társul. Ez azt jelenti, hogy jobban élvezik a húst, mint az emberek.

5. Annak jelei, hogy mikor kell állatorvost hívni

A macska nyelv egyben ablak is a macska egészségének világába. Normális esetben a nyelvnek rózsaszínűnek és viszonylag száraznak kell lennie. Ha azt veszi észre, hogy macskád nyáladzik, akkor azonnal hívja fel az állatorvost. Továbbá, ha azt látja, hogy a nyelve gyulladt, sápadt, kék, sárga, duzzadt, vagy bármilyen sebesedés van rajta, azonnal értesítse állatorvosát.

A legtöbb macska a nyelvét elsősorban a szájában tartja, bár néha „elfelejti” behúzni evés vagy ápolás után – ez egy aranyos tulajdonság, amely szintén normálisnak tekinthető. Ha azonban macskád hirtelen gyakrabban hagyja ki a nyelvét hosszú időre, vagy zihál és többet mutatja a nyelvét, forduljon állatorvosához útmutatásért.

A macskák nyelve figyelemre méltó és egyedi szerkezet, amelyet jól megterveztek, hogy megfeleljen az igényeiknek. Emellett készíthetsz néhány ikonikus fényképet a macskádról, amint vizet nyalogat, vagy elkaphat néhány elbűvölő felvételt, miközben ápolják. diploma megszerzése óta számos területen dolgozott…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük